Verschillen aankoop- en verkoopmakelaar

U heeft inmiddels besloten: u wilt uw huis verkopen of u heeft een woning op het oog dat u wilt gaan kopen. Een makelaar komt dan goed van pas. Maar wat is nu het verschil tussen een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar? De meeste makelaars kunnen beide rollen aannemen, maar uiteraard nooit allebei tegelijkertijd bij één huis. Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over het verschil aankoopmakelaar en verkoopmakelaar.

Verschil aankoopmakelaar en verkoopmakelaar: de aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar, het woord zegt het al, helpt u bij het aankopen van een woning. Kort samengevat doet een aankoopmakelaar het volgende:

  • hij maakt een schatting van de waarde van het huis dat u wilt kopen;
  • hij adviseert u over een realistisch bod voor deze woning;
  • hij behartigt uw financiële belangen tijdens de onderhandelingen met de verkoper;
  • hij verdiept zich in het bestemmingsplan en de bouwkundige staat van de woning.

Een aankoopmakelaar zorgt er dus voor dat u niet snel voor verrassingen komt te staan. Het grootste verschil tussen een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar is hun doel. De aankoopmakelaar wil voornamelijk dat u tevreden bent met het huis dat u koopt, terwijl de verkoopmakelaar vooral kijkt naar de verkoopprijs. Want hoe hoger de verkoopprijs, hoe groter het bedrag dat de verkoopmakelaar krijgt. Behalve dit verschil tussen de aankoopmakelaar en verkoopmakelaar, is er ook een overeenkomst: de aankoopmakelaar werkt natuurlijk ook niet gratis. Hij baseert zijn kosten op een vast tarief, een percentage van het onderhandelingsresultaat of ook op de makelaarscourtage.

Verschil aankoopmakelaar en verkoopmakelaar: de verkoopmakelaar

Om het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar te verduidelijken, wordt hieronder uitgelegd wat de verkoopmakelaar precies doet. De verkoopmakelaar kan u helpen bij de verkoop van uw woning. Dit zijn de taken van een verkoopmakelaar:

  • hij bepaalt, net als de aankoopmakelaar, de waarde van uw woning;
  • samen met u bepaalt de verkoopmakelaar de vraagprijs;
  • hij brengt de woning onder de aandacht van kopers door gebruik te maken van zijn netwerk;
  • hij geeft u tips voor de woningpresentatie tijdens bezichtigingen.

Uiteraard probeert de verkoopmakelaar namens u een zo hoog mogelijke verkoopprijs te onderhandelen. Zodra er een akkoord is, stelt de verkoopmakelaar een koopakte op.

Het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar zit hem er hier in dat zij andere belangen hebben. De aankoopmakelaar wil een zo laag mogelijke verkoopprijs onderhandelen, terwijl de verkoopmakelaar zijn best voor u doet de verkoopprijs zo hoog mogelijk te krijgen. Dat is ook waarom de verkoopmakelaar vaker op basis van courtage werkt. Daarbij ontstaat een win-win-situatie: wanneer de verkoop succesvol verloopt, profiteert u van de hoge verkoopprijs en krijgt de makelaar een hogere commissie. De makelaarskosten verdient u hierdoor ruimschoots terug.

Belangrijkste verschillen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Zoals de koper en verkoper beide verschillende belangen hebben, zo hebben de aankoopmakelaar en verkoopmakelaar dat ook. Dat is ook de reden waarom het niet mogelijk is om beide rollen tegelijkertijd uit te voeren. U weet dus zeker dat de makelaar die u inschakelt nooit diensten verstrekt aan de wederpartij.

Wanneer u een makelaar gaat kiezen, kunt u bijvoorbeeld gaan samenwerken met een makelaarskantoor dat in de regio bewezen succesvol is. Het is ook handig om te kijken naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding, zodat u niet teveel betaalt.

Het kiezen van de geschikte makelaar is nu eenvoudiger dan ooit met verkoopmakelaaroffertes. U geeft uw voorkeuren op en u ontvangt – geheel vrijblijvend – vier offertes van betrouwbare verkoopmakelaars bij u in de buurt.